• 14/02/2016

Ананиев: Издаването на електронен адрес от държавата ще е по желание на гражданите, а не задължително

За да гласуваме онлайн, трябва да имаме електронен идентификатор, поясни реформаторът

Издаването на електронна поща от държавата няма да е задължително, а само по желание на гражданина. Идеята за издаване на т.нар. имейл или електронен адрес от държавата е хората, които са носители на електронна идентичност да имат ясна регламентация на комуникацията си с държавните институции. Това коментира пред журналисти в парламента в петък Настимир Ананиев, член на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения.

Той припомни, че Народното събрание взе решение за въвеждане на електронно гласуване в България и подчерта, че за да можем да гласуваме онлайн, ще е нужно да сме носители на такъв идентификатор. Освен това, по думите му, за да имаме достъп до услугите на е-правителството, също трябва да сме притежатели на електронна идентичност, която удостоверява самоличността ни. При сключване на договори с бизнеса също ще можем да се възползваме от нея, каза Ананиев и поясни, че физически носител на електронна идентичност може да бъде документът ни за самоличност, мобилно устройство и др.

Електронна идентичност ще може да бъде издавана от  2017 г., след заявено желание, и всеки ще може да избере дали документът му за самоличност да е носител на електронната идентичност или не. Срокът на валидност е 5 години. МВР ще създаде и поддържа единен електронен регистър на администраторите на електронна идентичност, а на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщения ще бъде възложено да поддържа т.нар. центрове за електронна идентификация, поясни още Настимир Ананиев.

Идеята на електронната идентификация е гражданите да имат улеснен достъп до повече и по-бързи административни услуги от една страна, а от друга, това ще позволи на България да бъде част от единния цифров пазар, посочи Ананиев.