logo
  • 16/03/2021

Настимир Ананиев: Всички сме наясно, че Милен Цветков беше убит

Още една нелепа и безвременна смърт разтърси всички – беше убит на пътя журналистът Милен Цветков! Гостувал съм му много пъти. Той имаше уникален и директен стил на водене, като не спестяваше въпроси. Много пъти сме говорили за пътната безопасност като цяло и конкретно, и за „пътното убийство“, на което той самият стана жертва. Това заяви днес Настимир Ананиев – лидер на партия “Волт” и председател на Комисията по транспорт в 43-то Народно събрание.

Всички сме наясно, че Милен Цветков беше убит! Но законът няма да разглежда хипотезата за умисъл, защото юристите казват „никой не излиза на пътя, за да убива“. Дали е така обаче? Ако караш пиян, дрогиран, с превишена скорост, без книжка, караш незаконно тунингована кола до степен, че не можеш да я контролираш, няма ли умисъл във всичките тези действия, които в много от случаите водят и до смърт на невинни, каза Ананиев.

Помните ли Ники Терзиев? Аз го помня. Беше убит по същия начин през август 2016. Застигнат на пътя от тунингован автомобил, каран с превишена скорост, ударен отзад, размазан и изхвърлен от пътя. Убиецът му – Бейтула Исмаил, убива за втори път по същия начин. За първото убийство получава 18 месеца условно, а за убийството на Ники му дадоха само 5 години и 6 месеца ефективна присъда! Толкова ли струва човешкият живот – 5 години!? Толкова ли ще получи и убиецът на Милен Цветков, попита Настимир Ананиев.

През 2016 г. в Италия приемат закон за „пътното убийство“ с минимално наказание 12 години затвор. Време е и в България да приемем такъв закон с минимум наказание от 20 години зад решетките при хипотезите ако караш пиян, дрогиран, с превишена скорост, без книжка, караш незаконно тунингована кола до степен, в която не можеш да я контролираш. Разбира се, могат да бъдат добавени и преминаването на червено, и отнемането на предимство след като държавата оправи хоризонталната и вертикалната маркировка на пътя, която е в трагично състояние, допълни лидерът на “Волт”.

Призовавам медиите да не оставят този случай да се потули, да се обединят и да изискат от държавата “пътното убийство” да влезе в закона! Също така конкретните и спешните мерки, които се обещават от две години и би трябвало да намалят пътния травматизъм и епидемията от смърт на пътя, и за които беше написан цял доклад от новата Държавна агенция за пътна безопасност, да се случат, призова той.