• 28/04/2016

Настимир Ананиев: В Закона за движение по пътищата ще разпишем по-строги санкции за шофиране след употреба на наркотични вещества

В Закона за движението по пътищата ще бъдат разписани по-строги санкции за шофиране след употребата на наркотични вещества, освен на алкохола и упойващите вещества, както е в момента. Това каза в БНТ днес Настимир Ананиев от РБ, председател на Транспортната комисия в парламента и добави, че се предвиждат сурови наказания. Той коментира това във връзка с информацията на КАТ, че 1/3 от проверените водачи са дали положителна проба за наркотици.

По отношение на предложението за информационни досиета на опасните пътни участъци в страната, което Настимир Ананиев направи на организираната от него дискусия за пътната безопасност в Кресненското дефиле в Благоевград преди 2 дни, той каза, че те трябва да се изготвят и поддържат съвместно от АПИ и Пътна полиция и да съдържат информация не само за причините за катастрофите, но и за състоянието на пътната инфраструктура.

За последните 3 години в 17-километровото трасе на дефилето са станали 172 ПТП, загинали 15 души и са ранени 82-ма. Има няколко критични участъка, при които предприемането на бързи мерки е крайно необходимо, особено преди началото на летния сезон. По време на дискусията предложих поставянето на разделителни съоръжения, които да не позволяват предприемането на рискови изпреварвания, каза ощеАнаниев.

Ананиев подчерта, че освен лошо подготвените шофьори, другият голям проблем са тези, които си позволяват да шофират без книжка, както и тези, които им преотстъпват автомобилите си. В ЗДвП се предвижда увеличение на глобите за водачите, длъжностните лица и собствениците, които допускат или предоставят автомобилите си на неправоспособни хора. По отношение на обучителния процес на шофьорите, той каза, че има готовност за радикално затягане на мерките и допълни, че е предложил на Пътна полиция и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ да се направи анализ кои автошколи системно произвеждат неподготвени водачи.

Реформаторът каза, че сред предложенията за промени в Закона за движението по пътищата, които той е направил, е прецизирането на понятието „нов водач“, както и въвеждането на ограничение за мощността на автомобилите, които новите водачи ще могат да шофират.

Ананиев коментира и промените в Изборния кодекс, които парламентът гласува през тази седмица. Имам забележки по основните промени, които се направиха. Такава е вдигането на преференциалния праг за местни избори, както и отпадането на МИР-Чужбина. Трябва да кажем обаче, че снощи със 118 гласа „за“ приехме въвеждането на дистанционно електронно гласуване, каквато беше волята на близо 2 млн. души, които казахада на референдума за е-гласуването, каза той и допълни, че предстои днес да бъдат гласувани текстовете за секциите извън България.