• 16/03/2021

Настимир Ананиев: В случая с Минчо Спасов имаме нарушени граждански права

10

Органите на реда първоначално отказваха да потвърдят информацията за задържането на Минчо Спасов и Светослав Трайков в Първо РПУ. Искам да заявя, че всички имаме конституционни и граждански права – всеки има право на адвокатска защита от момента на задържането му, заяви пред БНР Настимир Ананиев, лидер на партия „Волт“ и бивш депутат, който е част от участниците в антиправителствените протести.

„За съжаление това не бе предоставено вчера нито на Минчо Спасов, нито на Светослав Трайков, който часове по-късно разбрахме, че е задържан. За това ни съобщи г-жа Татяна Дончева“, отбеляза Ананиев в предаването “Преди всички”.

Той допълни, че са изминали часове от предполагаемите действия срещу столичното метро и задържането на двамата:

„А всъщност причините за задържането не са ясни и от изказването на г-н Спасов стана ясно, че не пише какви са те. Но тук най-бруталното нещо е нарушаването на гражданските и конституционните права, защото тези хора имаха протестиращите зад гърба си. Но какво се случва с един обикновен гражданин, когато той е арестуван?!“.

Според Ананиев своеволията в случая на органите на реда повдигат въпроса за оставката на вътрешния министър Младен Маринов.