logo
  • 21/04/2016

Настимир Ананиев: Не можем да задължим гражданите да ни харесват и избират

Ако се върви към приемане на задължително гласуване със санкция, аз съм категорично против. Не може да се ограничава изконното демократично право на избор, което гражданите имат, замествайки го със задължение. Това каза от трибуната в парламента зам.-председателят на ДБГ и народен представител от Реформаторския блок Настимир Ананиев.

Не може да задължим хората да ни харесват. Това зависи от всички нас, които сме на изборни длъжности, дастимулираме висока избирателна активност. Добре знаем с какво доверие се ползват парламентът и народните представители в момента и начинът да променим това е чрез работата и действията си в публична полза, каза още той.

Да се гласува е право и граждански дълг и ние не можем да задължим никого да го прави, подчерта Ананиев. Той добави, че стимулите при задължителното гласуване може да се отразят на избирателната активност и представителността в българския парламент. Според него, ако се следва логиката на Комисията по правни въпроси, в доклада на която  е записано, че предложението за санкция към задължителното гласуване няма да бъде подкрепено, това означава, че задължителния елемент остава само на хартия. То ще бъде само разписано,но не и да се прилага на практика, категоричен бе Ананиев.