logo
  • 19/04/2016

Настимир Ананиев: Не може граждански отряди да охраняват границата, странно е това предложение да идва от дясна партия

Има елемент на популизъм в това предложение – свързано е със социологическите нагласи, посочи Ананиев и припомни, че само МВР и армията могат да носят отговорност за охраната на държавната граница

Притеснен съм от предложението за гражданските отряди по границата, което някои колеги от ДСБ направиха вчера. Странно е, че подобен призив за възстановяване на партизанските движения идва от представители на дясна партия. Има елемент на популизъм в това, че веднага след като социологическите проучвания показаха одобрение на гражданските отряди, това се експлоатира политически от част от колегите от ДСБ.

Това коментира заместник-председателят на „Движение България на гражданите” от РБ Настимир Ананиев в парламента днес.

По думите му, държавата има полиция и армия, които са на границата и полагат нужните усилия за справяне с миграционния натиск, още повече, че броят на служещите там вече бе увеличен. Подкрепям идеята на Министерството на отбраната за провеждане на доброволни военни обучения за гражданите, но това е съществено различно от предложението граждански отряди да охраняват държавната граница. Той посочи, че охраната на държавната граница не може да бъде осъществявана от доброволци, защото в Конституцията е вписано ясно чия е отговорността за това. Границата се охранява от професионално обучени кадри, за което се отделя немалък ресурс от парите на българските данъкоплатци, добави още реформаторът.

Това предложение провокира много въпроси, както у нас – партньорите в РБ, така и в десните избиратели на Блока. Считам, че създава повече въпросителни, отколкото дава отговори, добави Ананиев и допълни, че след бурните аплодисменти за Татяна Дончева на конгреса на ДСБ, вятърът е отвял десните настроения на част от партията.