logo
  • 15/03/2018

Настимир Ананиев: Паневропейската партия търси промяна в начина на правене на политика

29004328_10160007014440007_1754180803_n

Паневропейската партия търси промяна в начина на правене на политика. Има много силен експертен екип, интересни хора, които се включват в нея. Това съобщи в предаването „Лице в лице” Настимир Ананиев, учредител на партията.

„Правенето на паневропейска партия показва, че има сили в Европа, които искат да запазят Европа единна и силна. Брекзит показа, че има проблем и въпросът е прави ли се равносметка къде е този проблем . Създаването на една такава партия, която ще има представителство в 28-те страни-членки, която ще работи за проевропейските ценности, която ще работи за една федерална Европа, която ще работи за една Европа на една скорост. Имаме нужда от това. Трябва в тази динамична геополитическа ситуация да знаем, че Европа е на правилното място. Мисля, че това е ключово и за България”, каза още Ананиев.

Той поясни, че това движение се учредява в момента, а българската партия ще бъде учредена през месец май.

„До септември ще бъдат учредени още 10-12 партии и се надяваме до следващите избори за ЕП да имаме във всички европейски страни учредени партии, които да се явят на изборите”.

Изискването на ЕП, за да се създаде една парламентарна група са минимум 25 члена от 7 различни държави.

„Аз лично съм десен човек, трудно е да се каже какъв трябва да си. Изповядват се европейските ценности, което значи, че проектът е по-либерален, но някои от заложените програми, които в момента се пишат, са свързани с малък и среден бизнес, с равните възможности и това за мен са десни политики. Не искам да брандирам самото движение в едната или в другата посока”, коментира Ананиев.

Президентът е от Италия, вицепрезидентът е от Германия, млади хора, единият е на 26, другият е на 28 години. Те казват, че движението е прогресивно. В България няма такъв термин, поясни Ананиев.