logo
  • 12/04/2016

Настимир Ананиев, РБ: В патрулните автомобили на КАТ да има ПОС-терминали за по-лесно събиране на глобите

Един от вариантите да се противодейства на корупционните практики на пътя е да се създаде възможност, глобите да се плащат на място, чрез ПОС-терминали, с които да бъде снабдена Пътна полиция и нейните патрулни автомобили. Това каза в студиото на „Денят започва“ по БНТ Настимир Ананиев от РБ, председател на Комисията по транспорт в НС.

Корупцията по пътя взема жертви всеки ден, категоричен бе Ананиев. По думите му, възможността пътните полицаи да получават процент от санкциите, които събират, е идея, която още се дискутира. Такъв модел е въведен в Румъния и има положителен ефект, каза още председателят на транспортната комисия в парламента.

По отношение на събираемостта, Ананиев посочи, че е разговарял с началника на Пътна полиция и зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев, пред които е представил идея за повишаване на събираемостта на наложените глоби. В момента полицията отделя огромен ресурс, за да се съберат глобите. Аз предлагам да обърнем модела – вместо МВР да търси наказаните, нека нарушителите да търсят МВР, за да си платят глобите, заяви Ананиев. Той обясни, че това е възможно, ако санкциите се обвържат със задължителните застраховка „Гражданска отговорност“ и техническия преглед за автомобилите.

Друга възможност за превенция на пътя е да се увеличи броят на видеокамерите. Предложение, което също обсъждаме, е общините да въведат по-засилен видеоконтрол на своите територии и сами да събират глобите, заяви реформаторът. Той подчерта още, че повишаването на пътния контрол и засилването на превенцията по пътищата е в пряка връзка с реформата в МВР.

Днес по инициатива на Настимир Ананиев Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения ще проведе работна група с участието на народни представители, експерти от комисията и от МВР. На срещата ще се обсъдят предложенията за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата, направени между първо и второ четене. Настимир Ананиев припомни, че той и негови колеги от ДБГ и РБ внесоха промени, които касаят категорията „нов водач“.