• 04/05/2022

Настимир Ананиев: Само ще ремонтираме военна техника, България може и без руски газ

nastimir-ananiev-bgonair

“Всички български граждани се убедиха, че България трябва да бъде част от международната общност, която подкрепя Украйна в тази война. Имаме една агресия, една суверенна държава е нападната и след зверствата в Буча и други градове мисля, че е много ясно, че ние трябва да подкрепим Украйна”, заяви депутатът от “Продължаваме промяната” Настимир Ананиев пред Bulgaria ON AIR.

На извънредно пленарно заседание депутатите ще разгледат предоставянето на военно-техническа помощ на Украйна. Ананиев уточни, че Украйна не иска оръжие, а ремонт на военна техника.

“Не е въпросът да дадеш нещо, а да разбереш от какво имат нужда. Имаме нашите болни дефицити от нашата армия. Не можем да дадем всичко, но което можем да дадем – ще го дадем. Не, няма да дадем оръжия, а ще подпомогнем Украйна с ремонт на военна техника”, обясни депутатът от “Продължаваме промяната”.

По думите на Ананиев, решението не е идеологическо, а цивилизационно.

“Ние част от Европейския съюз ли сме, или не сме? Искаме ли да се наложим като лидер на Балканите, защото България може да изземе тази роля и тя ще го направи, ако лидира процеса и се държи като лидер”, посочи той.

Ананиев увери, че доставките на руски природен газ са спрени не заради войната в Украйна и помощта, която оказва България, а заради едностранно нарушение на търговски договор между двете страни.

“Това всъщност ни помага, защото тази диверсификация, която 12 години не я прави ГЕРБ, ние ще можем да я засилим. Това показва, че България ще може да се справи без руски газ. Не само ще се справи, а и ще лидира процеса. Вместо някой да ни извади очите, ни изписа веждите”, отсече депутатът от “Продължаваме промяната”.