• 14/05/2022

Настимир Ананиев: Столична община е платила 2 пъти по-скъп газ за автотранспорта

Столична община е платила 2 пъти по-висока цена за газ за автотранспорта, а сега служителите на “Столичен автотранспорт” протестират, че няма пари за заплати. Това заяви в “Денят започва с Георги Любенов” депутатът от “Продължаваме промяната” Настимир Ананиев. По негови изчисления са преведени с 20 млн. лв. повече, както и комисионна от 2,7 млн. лв.

“София е купила 2 пъти по-скъпа газ за автотранспорта, който на 18 май иска да излезе на протест. Тя е платила 20 млн. повече за този газ и 2,7 млн. комисионна. Затова призовавам всички шофьори от автотранспорта – вместо да протестират пред правителството, да протестират пред общината, защото в Столична община пари има”, каза той.

От Столична община заявиха, че твърденията на Ананиев не отговарят на действителността.

Ананиев коментира, че трябва да има диалог по исканията на превозвачите, но в момента преговарящите от тяхна страна се опитват да водят монолог без да чуят другата гледна точка. По думите му в сектора има и проблеми, които трябва да се изчистят.

“Има транспортна схема, която се субсидира от държавата, за да може да се прилага превозваческата услуга. Оказва се обаче, че има дублаж на услуги – че субсидираните пускат частни курсове, за да вземат клиенти и после казват – ами нямаме хора по другата линия. Държавата знае, че трябва да субсидира част от този бизнес, но не и да разглезва бизнеса. Има фирми, които са се разглезили и са свикнали да работят само с пари от държавата и те не могат да излязат и да са конкурентоспособни. Разбира се, не говоря за всички – има и много коректни фирми. Но когато станеш изцяло зависим от държавата, и казваш: “Ако спрете да ми плащате субсидията, фалирам – е добре, де – какъв бизнес си развил? Този бизнес е само да работиш с пари на държавата”, заяви той.

Настимир Ананиев изтъкна, че след като се е заговорило за компенсации от държавата за поскъпването на горивата, по бензиностанции са започнали да се появяват по-високи цени. Той призова да се провери дали има картел при горивата и на каква цена изнася продукцията си рафинерията в Бургас.

“Защото КЗК не работи – вие виждате ли КЗК да е направила нещо? Има бизнес, който е зависим – той е бил зависим от предишното управление. В транспорта – собственикът на един от най-големите превозвачи беше депутат от ГЕРБ. За “Лукойл” – вие знаете колко години при управлението на ГЕРБ, те не плащаха нищо в “Лукойл” – там нямаше данъчни складове. Съвсем в края на управлението на ГЕРБ, и то под външен натиск там започна да се следи какво влиза и излиза. Въпросът не е дали е частна фирма, а дали продава продукция на пазарна цена”, каза Ананиев.

Той изтъкна, че в момента държавата се намира във форсмажорни обстоятелства заради кризите, свързани с войната, и призова към етично поведение.

“За съжаление, има и спекуланти в бизнеса, и политически мародери. И вместо да се държиш държавнически, ти търсиш само политически дивиденти. Дори Борисов заяви, че не му се управлява сега”, каза той.

Според Настимир Ананиев у нас има проруски сили, които се опитват да
подкопават стабилността, но техни представители няма в управляващата
коалиция.

Съвсем скоро управляващите ще представят ценовия пакет в помощ на хората, насочен срещу инфлацията.

“Много е важно тази помощ да стигне до най-уязвимите групи – пенсионерите и хората с малки деца. Идеята е да се помогне на максимален кръг хора и всички пари, които са надвзети в момента в бюджета, те да се раздадат на хората – и най-вече да стигнат до най-уязвимите групи. Съвсем скоро ще има конкретика – различни неща се появяват сега по медиите, но призовавам към съвсем малко още търпение и всеки ще види по какъв начин ще може да му бъде помогнато”, каза той.