logo
  • 15/03/2016

Настимир Ананиев: Трябва да се подобри подготовката на кандидатите за шофьори и да се регламентират гонките

Увеличихме срока да предложения по Закона за движение по пътищата между първо и второ четене, тъй като има обществено значими теми като задължението въвеждане на зимни гуми, регламентирането на гонките, подготовката на кандидатите за шофьори и други.

Това коментира пред журналисти в парламента председателят на парламентарната Транспортна комисия Настимир Ананиев от РБ веднага след приключването на инициираната от него дискусия по въпросите на любителските автомобилни състезания, придобили публичност като гонки.

По думите му, в момента се концентрира внимание върху наказанията и санкциите, а трябва да се фокусира върху подготовката на кандидатите за водачи. По данните на МВР за 2015 година жертвите при ПТП се увеличават спрямо 2014 година и в този смисъл, предложението за превишаване на скоростта на движение с над 60 километра/ час да се наказва с лишаване от свобода, не е лишено от смисъл, коментира Ананиев.

Според него е голяма значението дали това превишение се прави в населено място или на магистралата и текстовете трябва да се прецизират. Който застрашава участниците в движението, трябва да подлежи на възпиращи санкции, каза също председателят на Транспортната комисия и отбеляза, че тепърва ще постъпват предложения за промени в Закона за движение по пътищата, но и в Наказателния кодекс.

Настимир Ананиев съобщи, че самият той ще внесе предложение за по-строга и задълбочена подготовка на кандидат-шофьорите, като в ЗДвП ще предложи за млади шофьори да се считат всички с опит до 12 месеца от вземане на книжката, на магистрали и скоростни пътища те да са длъжни да карат с 20 км/час по-бавно от опитните, да имат ограничения за кубатурата на колите, които управляват в първите 12 месеца след придобиване на правоспособност и да се увеличат часовете на шофьорските курсове и съотношението между нощно и дневно шофиране по време на курсовете.

На обсъждането отбелязахме сериозен напредък – и експертите, и НПО, и МВР и ведомствата, и представителите на Комисията по транспорт, на политическите сили и самите участници в гонките, които също бяха тук, бяхме единодушни, че тези състезания трябва да се регламентират и когато се провеждат, да са при гарантирани и строго контролирани правила, обясни още Ананиев.