logo
  • 19/04/2016

Настимир Ананиев: Увеличаването на глобите за шофьорите без книжки ще има превантивен ефект

Въвеждат се правила за новите водачи, глоби за преотстъпване на автомобил на лице без книжка и санкции за „бясно шофиране”, посочи председателят на транспортната комисия в парламента

Мерките за увеличаване на глобите, които предложихме чрез промените в Закона за движение по пътищата, ще имат превантивен ефект върху водачите, които шофират без книжки. Предвижда се увеличаване и на глобите за собствениците, длъжностните лица и водачите, които допускат или преотстъпват управлението на МПС на хора без книжки. Предвидаме и двойно увеличаване на санкциите за т.нар. „бясно шофиране“. Това коментира в парламента днес председателят на Транспортната комисия Настимир Ананиев от РБ по повод затягането на мерките против неправоспособните шофьори и нарушителите по пътищата.

Той припомни, че едни от най-тежките ПТП през последните години са причинени именно от неправоспособни водачи. По думите му, има две групи рискови водачи без книжка, които МВР залавя – такива, които никога не са били правоспособни, и такива, на които им е била отнета книжката или казват, че не притежават такава, за да не им бъде отнета.

С предложението, което направихме между първо и второ четене, се прецизират текстовете, касаещи категорията „нов водач“, като се обединихме около дефиницията, че това е всяко лице, което придобива категория „В” за пръв път, независимо от възрастта му, посочи Ананиев. Те ще имат ограничение в мощността на автомобилите, които ще имат право да управляват – до 75 kW, като от МВР – Пътна полиция предложиха да се добави и ограничение до 1 200 куб. см. Също така новите водачи ще шофират по-мощни автомобили само в присъствието на придружител, допълни още мерките Настимир Ананиев.

По отношение на изискването за зимни гуми, нормата гласи, че между 1 декември и 1 март гумите трябва да са с грайфер по-голям или равен на 4 мм, гумите да са предназначени за зимни условия или да се ползват с вериги, обясни промените в закона председателят на Комисията по транспорт.