• 22/04/2016

Лишихме от глас българите в чужбина, обобщиха реформаторите

Депутатите от ДБГ поискаха преди закриването на избирателни секции в чужбина да бъде въведено електронното гласуване.

Припомняме, в рамките на днешния пленарен ден  и приеманите промени в Изборния кодекс бе решено в чужбина да се гласува единствено в дипломатическите ни мисии.

Пред журналисти в парламента Настимир Ананиев от ПГ на Реформаторския блок заяви, че забраната за разкриване на избирателни секции, извън дипломатическите представителства, би ограничило конституционните права на българските граждани в чужбина и една такава забрана би трябвало да бъде въведена, едва при наличието на алтернатива, каквато е електронното гласуване.

Ананиев бе категоричен, че в големите европейски столици има страшно много български граждани. „Аз съм живял в Ирландия – там има около 7-8 хиляди българи. От тях, ако искат само половината да гласуват, няма как да го направят, защото има само една секция в посолството в Дъблин”, категоричен бе Ананиев.

Той бе категоричен, че в разговорите, които са водили, са настоявали да има поне изключения от това правило за страни от ЕС или в Северна Америка, където са големите български общности. „Накрая при гласуването се оказа, че това не се случи и ще видим какъв ще бъде отзвукът. Ние от ДБГ, които не подкрепихме това решение, продължаваме да не сме съгласни”, категоричен бе Ананиев.

„Ако идеята е да лишим българите в чужбина от глас – нека променим Конституцията, който живее в чужбина да не гласува. Нека това да направим, защото със стъпките, които предприемаме, това казваме на хората, които живеят в чужбина”, коментира още депутатът.

Ананиев разкритикува и предложенията за активна регистрация. Той бе категоричен, че „мъртвите души” не се чистят по този начин. „По този начин всъщност мъртвите души са хора, които всъщност не съществуват, но гласуват. Тези хора гласуват на всички избори и ние няма да ги изчистим”, заяви Ананиев. По думите му такова изчистване на избирателните списъци може да стане само с предложението на РБ.

В пленарна зала предложението на реформаторите три месеца преди провеждането на изборите гражданите да заявят онлайн или физически в общината желанието си да гласуват, за да бъдат изчистени избирателните списъци от така наречените „мъртви души”, не бе прието.

Пред журналисти депутатът Антони Тренчев коментира и че ако липсата на секции ще се компенсира с електронно гласуване, това трябва да бъде разписано в текстове. Той коментира още, че технически невъзможно е да изградим за три месеца цялата инфраструктура за електронното гласуване, така че то да влезе експериментално на президентските избори.

Източник: www.news.bg

Видео: BGNES Agency