• 22/04/2016

Настимир Ананиев: „Движение България на гражданите” не подкрепи зала в закриването на секциите в чужбина

Народните представители от ДБГ от РБ не подкрепихме идеята на Патриотичния фронт за закриване на секциите в чужбина. По този начин, със закриването на секциите, гласувалите със „за” депутати наказаха всички български граждани зад граница, които имат избирателни права. Ние нямаше как да се съгласим с такова решение. Това коментира пред журналисти в парламента народният представител от РБ и зам.-председател на ДБГ Настимир Ананиев, посочвайки, че от 7-те реформаторски гласа против закриването на секциите извън страната, 6-те гласа бяха на депутатите от ДБГ.

Той подчерта, че с това решение се създават огромни затруднения българите по света да гласуват. Губим над 50 секции в САЩ, губим по 20 секции в Мюнхен и Франкфурт, в Лондон са над 30 секциите, които ще бъдат закрити. Конкретно в Лондон и до сега имаше огромни опашки, а с тази мярка положението ще е още по-лошо, каза още той.

Ананиев заяви, че аргументът с въвеждането на електронното гласуване още за президентските избори към момента е невалиден, тъй като се изисква изграждането на специална инфраструктура, което ще отнеме технологично време. Предстои да се приеме Закон за електронната идентификация, без който е-гласуване е невъзможно, но знаем, че той беше отложен, категоричен бе реформаторът.

Заместник-председателят на ДБГ каза, че когато се правят промени в изборното законодателство трябва да следва публичният интерес и на сънародниците ни у нас, и на тези в чужбина. Важно е да видим какво ще се случи в залаи ще има ли сближаване на позициите около принципите, които са подписани от мнозинството, посочи още той.