• 26/04/2016

Настимир Ананиев, председател на Транспортната комисия от РБ: Да се изготвят информационни досиета на опасните пътни участъци в страната

За да се предприемат работещи решения за намаляване на катастрофите по пътищата е важно да имаме анализи за състоянието на тези пътища и за причините за катастрофите. Едно от предложенията, които за мен е важно, е изготвянето на информационни досиета на тези опасни пътища, които ще ни позволят да се изготвят тези анализи.

Това каза председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Настимир Ананиев по време на обществената дискусия за пътната безопасност в Кресненското дефиле, която той инициира в Благоевград.

Ананиев обяви, че за последните 3 години в участъка на Кресненското дефиле са станали 172 ПТП, загинали са 15 души, а 82 са ранените. Той подчерта, че мерките трябва да се предприемат сега,преди летния сезон, който е с по-интензивен трафик и по-висока концентрация на пътни произшествия.

Анализът ще ни даде информация за мерките, които трябва да се предприемат за осигуряване на пътната безопасност. Очакванията са до 2020 година трите лота на АМ „Струма“ да бъдат готови, което ще реши много от проблемите. Важно е дотогава да се предприемат краткосрочни мерки, които да намалят броя на катастрофите, жертвите и ранените, каза той.

Сред основните причини за тежките катастрофи в 17-километровия участък на Кресненското дефиле са рисковите изпреварвания, като възможна мярка за ограничаване е поставянето съоръжения, които да ограничат преминаването между платната за движение, посочи Ананиев. Той каза, че такива разделителни съоръжения са поставени по пътя Созопол – Бургас и са благоприятствали за намаляването броя на ПТП, каза още той и допълни, че по трасето на дефилето, за първите 3 месеца на 2016 г. при 11 катастрофи са загинали 3 души.

Той допълни, че друга причина за ПТП в този участък е несъобразената или превишената скорост, като подчерта, че трябва да има засилване на видеоконтрола.

Обсъдиха се още мерки като поставянето на светещи табели с надписи за изостряне вниманието на водачите на МПС, които да спазват Закона за движение по пътищата, както и да се ремонтира обходния път, който е единствената алтернатива на шосето за Гърция.

Ананиев обяви, че му предстои среща с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, на която ще бъде обсъдена темата на днешния форум, както и допълнителни мерки, които да се предприемат за осигуряване на пътната безопасност.

На дискусията присъстваха областният и зам.-областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и Ана Бистричка, директорът на  ОД на МВР – Благоевград комисар Танушев, началникът на отдел „Пътна полиция“ комисар Рановски, представители на МРРБ, на Областно пътно управление и на Агенция „Пътна инфраструктура“, кметовете на общините Струмяни и Симитли Емил Илиев и Апостол Апостолов, както и представители на неправителствени организации.