• 28/04/2016

Настимир Ананиев, РБ: От Реформаторския блок ще настояваме за секции и извън дипломатическите мисии в чужбина

Въпросът с общия пул за пенсиите да се обсъди на Съвет за развитие на коалцицията, настоява Ананиев

От РБ направихме много балансирано решение по отношение на секциите зад граница. Ние предлагаме да има възможност да се разкриват до 50 секции в различните страни, при положение, че сега се разкриват между 10 и 40 в една държава, за да се гарантират конституционните права и на българите, които не живеят тук. Така се дава правото и да се откриват нови секции. Това каза в ефира на Радио К2 зам.-председателят на ДБГ и председател на Транспортната комисия в НС Настимир Ананиев.

На въпрос дали промените в Изборния кодекс са предизвикали трусове в управляващото мнозинство, Ананиев заяви, че на избори всички партии са конкуренция и решения се намират през диалог.

Депутатът коментира и предложението на финансовото министерство парите от частните пенсионни фондове при настъпване на смърт на титуляра да бъдат прехвърляни в общ пул, а не да остават за наследниците. Той каза, че такова предложение трябва да бъде подложено на дискусия като влезе в дневния ред на Съвета за развитие между партньорите в правителството.

Заместник-председателят на “Движение България на гражданите” каза, че е против това гражданите да се задължават да гласуват и изрази мнение, че с така приетите текстове за задължителното гласуване няма нито да има задължително гласуване, нито да има реални санкции, които произтичат от неспазването му. То е само на хартия. Единствената санкция е пасивната дерегистрация, но тя се прилага, само когато не е упражнено правото на глас на два поредни по вид избори, т.е. след 5-6 години, каза още Ананиев и допълни, че тази мярка създава допълнителна бюрократична тежест за гражданите.

От ДБГ и от РБ винаги сме настоявали са съкращаване на администрацията и за провеждане на ефективна административна реформа. Миналата година 3-4  министерства не съкратиха по 10% от административния си персонал, каквото изискваше реформата и тази година трябва да го направят, каза Ананиев и допълни, че важен компонент на реформата е и електронното управление, действията по което трябва да се ускорят.

Ананиев каза, че като председател на Комисията по транспорт в НС негов приоритет е безопасността на движението и припомни, че предстои в комисията да бъде разгледан общ законопроект за промени в Закон за движението по пътищата, които въвеждат нови мерки за младите шофьори и строги глоби, за да се намалят жертвите по пътищата.